ФФибрите са част от храната, която не се разгражда от организма, и допринася за правилното функциониране на храносмилателната система. Намират се в различно количество в растителните храни.
Фибрите обикновено се делят на два вида. Разтворими, които се разтварят във вода и образуват гъст гел. Намират се в плодовете, кореноплодните зеленчуци и лещата и предотвратяват запека. Неразтворимите фибри се намират в зърнените храни, ядките и семената. Те пазят червата, като увеличават теглото на изпражненията. Според някои изследвания двете категории се припокриват и разтворимостта невинаги показва как ще се държат фибрите в организма.
Фибрите са въглехидрат, състоящ се от дълги вериги захарни молекули. За разлика от другите въглехидрати обаче те издържат на преработка в стомаха. Това означава, че достигат дебелото черво непокътнати.
Мнозина от нас не приемат достатъчно фибри. Пълнозърнестите храни са най-разпространения източник, но при рафинираните зърна богатият на фибри външен слой е отстранен, така че те не осигуряват достатъчно количество.
Да нахраним бактериите в червата
Фибрите са важен източник на храна за чревната флора, която ги ферментира в мастни киселини, с които се храни. Много е важно тези бактерии да бъдат в добро състояние, защото произвеждат ензими, които преработват другите храни и влияят на здравето по начин, който едва сега започваме да осъзнаваме.
Изобилното ядене на фибри намалява риска от сърдечносъдови заболявания, някои видове рак, затлъстяване и диабет тип 2. Диетата с високо съдържание на фибри се бори със завишения риск от рак на дебелото черво, предизвикан от консумацията на преработено месо.
Фибрите, особено разтворимите, се свързват с жлъчката (горчива течност, която разгражда мазнините на ситни капчици) и причиняват отделянето й. За да замести жлъчката, черният дроб трябва да извади холестерола от кръвоностната система, което обяснява как фибрите намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.